U sklopu projekta "Nastavnici, voditelji promjena za obrazovanje bez predrasuda“, proMENTE tim, kao partner za Bosnu i Hercegovinu u međunarodnom programu International Teacher Leadership (ITL), realizirao je program obuke i podrške Nastavničko vodstvo za 44 nastavnika i nastavnice iz četiri škole iz Mostara i Tuzle.

U sklopu programa naglasak je stavljen na sposobnosti i vještine nastavnika za vođenje i uvođenje promjena i inovacija u svakodnevnu nastavničku praksu. Nastavnici su kroz pokretanje i realizaciju svojih inicijativa i razvojnih projekata prakticirali vodstvo i na taj način utjecali na nastavničku praksu i napredak učenika. U ovaj proces nastavnici su uključivali kolege, upravu škole, roditelje, učenike i druge relevantne partnere iz lokalne zajednice.

Kao rezultat nastavnici su osvijestili vlastite kapacitet za vodstvo, stekli su više samopouzdanja za vođenje promjena i doprinijeli su profesionalnom znanju u svojim školama. 

Projekt je realiziran u 2012/13. školskoj godini uz financijsku podršku Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine. Više o projektu možete pronaći na www.nastavnickovodstvo.net